Wat is malware?

Malware is de afkorting van “malicious software” of in het Nederlands kwaadaardige software. In de beginjaren van virussen, de jaren ’80 en ’90, waren virussen meer bedoelt voor grappen met vrienden. Ze wilden zien hoe ver zo een virus zich zou kunnen verspreiden. Aangezien de makers vaak ook zeer jong waren, meestal in hun tienerjaren, begrepen ze de gevolgen van hun daden niet. Begin jaren 1990 tot begin jaren 2000 begonnen virus makers en hackers hun talenten professioneel te gebruiken om hiermee misdaden te starten. Toen het internet begon te evolueren, werd het de tool voor informatie te plaatsen en verstrekken. Bedrijven en banken begonnen al vlug het internet te gebruiken voor transacties en zaken. Dit opende natuurlijk de mogelijkheden voor de hackers. Dit voor economische uitbuiting van zowel de eindgebruiker als het bedrijf. Vele experts geloven dat er meer geïnfecteerde software de ronde gaat dan legitieme software. 

De term malware refereert naar een bestand of programma ontwikkeld om de computer van een gebruiker binnen te dringen en te infecteren. Met als doel om schade aan te brengen in verschillende mogelijke gebieden. Deze malware bestaat uit virussen, trojans, worms, spyware en veel andere. Ze komen voor op alle apparaten zoals Windows, Mac, Android en andere. Een anti malware software check is op al deze elektronische apparaten een must.

 

Wat is een virus?

Een virus is een type malware dat zichzelf voortplant door gekopieerd te worden of zichzelf te kopiëren en onderdeel te worden van programma’s. Het verspreid zich van computer naar computer en laat infecties na wanneer het rond gaat. Virussen kunnen verspreid worden via e-mails, download bestanden, CD’s/DVD’s, USB sticks of externe harde schijven. De download bestanden kunnen alle soorten data zijn die je van het internet binnen haalt. Elke klik die je doet zorgt voor een datastroom die infecties kan bevatten. Virussen komen in verschillende vormen voor. Het kan gaan van vervelende effecten tot beschadiging van data of software. En dit kan uiteindelijk leiden tot ‘denial-of-service’, beter gekend als DoS. Sommige virussen slapen totdat er iets of iemand een programma of software opent. Vervolgens zal deze in werking gaan zoals de maker/hacker hem geprogrammeerd heeft. Andere virussen gaan dan weer meteen tewerk wanneer ze op je computer terecht komen. Een pc virus verwijderen kan met een antivirusscanner software. Chili Security heeft zowel een gratis antivirus scanner voor Windows als een betalende. De verschillen kan je via de links vinden.

 

Wat is een computer worm?

Een worm is vergelijkbaar met een virus qua vorm. Enkel heeft een worm geen menselijke interactie nodig om zich te verspreiden. Een worm verspreidt zich vaak door zwakke plekken in de beveiliging van netwerken. Dit geeft de worm de mogelijkheid om informatie of bestanden te versturen doorheen het systeem. Het grootste gevaar van het worm virus is de mogelijkheid die het heeft om zichzelf in je systeem te vermenigvuldigen. Hierdoor kan hij niet enkel zichzelf uitsturen, maar honderden of duizenden replica’s van hem. En dit heeft natuurlijk een verwoestend effect. Enkele van de meer voorkomende modes van geconnecteerd transport voor computer wormen bevatten bijlages, file sharing netwerken en links naar geïnfecteerde websites. In de meeste gevallen zal de worm veel van het computergeheugen gebruiken waardoor web servers, netwerken en andere computers volledige stoppen te reageren. Maar dit is afhankelijk van het karakter van het worm virus en zijn bekwaamheid om zich te verplaatsen binnen netwerken op zijn eigen.

 

Wat zijn Trojans?

Trojans of Trojaans paard zijn meestal programma’s die zichzelf verbergen als handige tools. Maar zonder dat je het weet zijn dit schadelijke programma’s en soms hinderlijke taken in je geheugen. Trojan virussen komen voor in verschillende categorieën. Dit kan over een vervelende Trojan gaan die de gebruiker irriteert door pop-ups te openen of je bureaublad achtergrond te wijzigen. Tot de mildere versie die door de hacker bestuurd kan worden om schadelijke taken uit te voeren zoals het verwijderen van files, stelen van persoonlijke gegevens of data, of het activeren en verspreiden van andere malware zoals virussen. Een Trojaans paard virus is meestal ontwikkeld door computer professionals die experts zijn in dit vakgebied. Ze kunnen het Trojan programma zo maken dat ze als criminele software gebruikt worden op de zwarte markt voor frauduleuze doelen. Maar ze kunnen ook geprogrammeerd worden om andere taken uit te voeren. Dus wanneer je er een op je computer hebt, is het slechts de eerste stap om je computer te vernietigen. Ze kunnen bijvoorbeeld andere bedreigingen automatisch downloaden en installeren die nog bedreigender zijn. Je kan een Trojaans paard virus binnen krijgen via een e-mail. Een video, afbeelding of valse link kunnen voldoende zijn. Deze e-mails worden voornamelijk verstuurd vanaf een anonieme zender, maar kunnen zelfs e-mails van vrienden of familie zijn die gehackt zijn. Om er van af te geraken, heb je een Trojan scanner nodig. Deze zit inbegrepen in de Chili Security software net als scanners voor alle andere malware virussen.

 

Wat is een keylogger?

Een keylogger is een soort monitoringprogramma of -hardware die de activiteit van de gebruiker kan monitoren. Vooral wanneer men op het toetsenbord typt. De maker van de keylogger is dan vrij om te zien welke toetsen de gebruiker intypt. Deze worden opgeslagen in een log file die vaak gecodeerd (encrypted) is. De meest voorkomende keyloggers leggen wachtwoorden, bankkaartgegevens en andere gevoelige informatie vast. Deze informatie wordt vervolgens automatisch naar de maker van de keylogger gestuurd. Een keylogger geraakt in je computersysteem zoals spyware. Het kan verborgen zitten in een browser of je kan het per ongeluk gedownload hebben van een spyware website. Aangezien key loggers eenvoudig te verbergen zijn voor de gebruiker, zijn deze moeilijk te verwijderen. De reden hiervoor is dat ze geen hints aan je systeem geven met het feit dat ze er zijn. In tegenstelling tot adware hebben ze geen pop-ups. En anders dan spyware maken ze je computer niet trager of anders reageren. Dus zonder dat je het weet kan er een dodelijke stille keylogger op je computer zitten. Een keylogger opsporen/detecteren en vervolgens verwijderen kan met de software van Chili Security. Net als alle andere malware die op je computer zit.

 

Wat is ransomware?

Ransomware weerhoudt je ervan om je computer normaal te gebruiken. De hacker houdt deze in bedwang tot een bepaalde actie is ondernomen. Er bestaan verschillende types van ransomware maar het doel van ze allemaal is om te voorkomen dat je je computer kan gebruiken. Het doelwit van de hacker kan zowel een gebruiker zijn van een thuiscomputer als een zakelijke computer in een groot bedrijf. Ransomware kan je toegang tot Windows verhinderen, bestanden versleutelen of blokkeren zodat je ze niet meer kan gebruiken en bepaalde programma’s of apps niet meer laten werken. De ransomware zal u een ‘ransom’ of in het Nederlands losgeld vragen om terug toegang te krijgen tot hetgeen waartoe je geen toegang meer had. Maar er is nooit een zekerheid dat je na het betalen van het losgeld terug toegang krijgt tot je files of zelfs je computer. Dit hangt af van wat de hacker precies wilt. Maar er is ook een keerzijde. Als je het losgeld wel betaald, ben je natuurlijk automatisch een nieuw toekomstig doelwit voor de hacker aangezien deze weet dat je al eens losgeld betaalde. Er zijn verschillende manieren hoe ransomware op je computer kan geraken. De meest voorkomende zijn: het bezoeken van een onveilige, verdachte of fake websites / openen van e-mails en bijlagen van mensen die je niet kent / of e-mails die je niet verwachtte van iemand die je wel kent / klikken op verdachte links op Facebook, Twitter, berichten apps of andere sociale media posts. Na een ransomware aanval is het extreem moeilijk om je computer terug te herstellen naar zijn originele staat. Dit omdat de hacker het geplaatste programma of bestand vaak codeert zodat deze zo goed als niet te vinden is. Enkele bekende zijn het Politie ransomware, Interpol virus, Locky virus en ctb locker. Het is zeer belangrijk deze ransomware te voorkomen op je computer, iPad of Android tablet. Want als ze eenmaal geïnstalleerd zijn, zijn ze vaak moeilijk te verwijderen. Bescherming tegen ransomware is zeer belangrijk om te voorkomen dat je grote kosten moet betalen.

 

Wat is adware?

Adware startte als een vorm van legitieme software die werd mee geïnstalleerd bij het installeren van andere software. In de beginjaren van virussen waren deze gemaakt voor persoonlijk gebruik. Er was geen intentie om opzettelijk kwaad uit te halen. En al zeker niet om hier financieel iets uit te halen. Maar na verloop van tijd begonnen computer programmeurs nieuwe en unieke mogelijkheden te zien met hun skills. En dit leidde uiteindelijk tot adware. Het mee installeren van software bij de installatie van andere programma’s. Dit enkel als de gebruiker hiermee akkoord ging. Soms werd de overeenkomst verborgen in de termen en voorwaarden die gebruikers meestal niet lezen. Hierdoor werden software programmeurs betaald om software weg te geven. Adware bestudeert je surfgedrag zodanig dat hierdoor interessante ads verschijnen van websites die je voordien bezocht. Een van de klassieke vormen van adware zijn pop-up vensters die soms een serie van pop-ups kunnen vormen, dus de ene over de andere wanneer je deze sluit. In het algemeen is adware geen verdachte software maar het kan ervoor zorgen dat je computer duidelijk trager wordt. Voor het verwijderen van adware heb je een adware cleaner of scanner nodig. Deze removal tool zit ook inbegrepen in de software van Chili Security.

 

Wat is spyware?

Spyware is een vorm van software die bepaalde handelingen uitvoert op je computer zonder hiervoor eerst toestemming te vragen. Wat doet het met je pc? Deze handelingen kunnen de volgende zijn: persoonlijke informatie verzamelen / instellingen op je computer veranderen / advertenties weergeven op je scherm / de homepage van je browser veranderen / plugins, add-ons of andere ongewenste wijzigingen toevoegen aan je browser. En daarna maakt de hacker het vaak moeilijk om instellingen terug te zetten zoals ze voorheen waren. Een anti spyware programma kan je helpen met Spyware verwijderen. Dit programma zit volledig verwerkt in de software van Chili Security.

 

Wat is een rootkit?

Een rootkit kan beschreven worden als een programma dat ontworpen is om voortdurend ongewild toegang te geven tot een computer. Het verbergt zijn bestaan terwijl hij tot administrator niveau kan doordringen en zelfs tot het hele netwerk van de computer. Een rootkit maakt een achterdeur in je systeem dat de hacker toestaat om verschillende bestanden te wijzigen, zoals: log files / andere apparaten in het netwerk aanvallen / systeem tools wijzigen om te vermijden dat de computer de rootkit detecteert. Met een rootkit scanner kan je deze opsporen. Wat is een rootkit scan? Deze zit inbegrepen in de antivirusscanner van Chili Security samen met andere malware scanners. De rootkit scanner draait op de achtergrond van de computer en volgt voortdurend nieuwe bedreigingen op zodat er geen nieuwe rootkit in uw systeem terecht kan komen.

 

 

Chili Security Netherlands B.V. · Vindegade 72-74, 2. · DK-5000 Odense C · Denemarken · KvK-Nr.: 68401337 · Telefoon: (+31) 858-881-461 · E-mail: customer@chilisecurity.com